Vakthundar

Vakthundar har en mycket lång och rik tradition. Redan när människor började skaffa sig egendom och bo i riktiga bostäder insåg man att hundar kunde hjälpa till att bevaka och skydda viktiga tillgångar och även hundägaren själv och dennes familj. Anledningen att vakthundar är såpass effektiva är att hunden har oerhört utvecklade sinnen. God syn, hörsel och lukt gör att en hund tidigt kan upptäcka potentiella hot. Luktsinnet är till exempel oerhört utvecklat jämfört med människans. När vakthunden har upptäckt ett hot är det vanligt att de börjar skälla och därmed varnar att någonting inte står rätt till.

Vilka raser är lämpliga som vakthundar?

Ganska många hundraser är lämpliga som vakthundar. Några vanliga exempel är schäfer, rottweiler och dobermann pinscher. Något oväntat kan även en del mindre raser, till och med dvärghundar, vara duktiga som en vakthund. Syftet med vakthundar är sällan att de ska vara aggressiva och gå till direkt angrepp. Tvärtom är den typen av beteende något som är oönskat för seriösa hunduppfödare och ansvarsfulla hundägare. Istället handlar det om att kunna upptäcka hot och sedan varna.

vakthundarAnledningen till att personer ändå föredrar större och starkare hundraser som vakthundar är att de har en skräckinjagade effekt. Blotta åsynen och skällandet av en sådan hund kan till exempel få en inbrottstjuv att ta till flykten. Om en dvärghund istället dyker upp och börjar skälla blir det inte samma effekt, men vid närmare eftertanke är oftast syftet med vakthundar att påkalla uppmärksamhet för att varna dem som den skyddar. Sedan kan de i sin tur kan vidta lämpliga åtgärder som att ringa polisen. Därför ska man inte underskatta mindre hundar i rollen som vakthundar. Deras sinnen är lika skarpa som större hundar och de kan vara mycket duktiga på att varna i ett tidigt skede.

Hundar som av olika anledningar är extremt människovänliga även mot främlingar är mindre lämpliga som vakthund. En sådan hund skulle inte varsko sin ägare eller dennes familj, utan sannolikt behandla en inkräktare som att en potentiell lekkamrat har dykt upp.

admin

View more posts from this author