spelHundar behöver aktiveras för att må bra. Helst ska de stimuleras både fysiskt och mentalt. De flesta hundägare tar ut sina hundar på promenader och leker med dem, men ibland är det bra om de också får använda huvudet. Det kan åstadkommas med lydnadsträning eller att man gömmer leksaker, godis och liknande. Nuförtiden finns det även särskilda spel som erbjuder en slags hjärngympa för hunden. Ofta kallas de aktiveringsspel eller aktiveringsleksaker.

Hur fungerar ett spel?

Det finns flera olika spel för hundar. Spelen kännetecknas av att de innehåller någon form av problemlösning. Vanligtvis handlar det om att leta efter gömda godisbitar genom att till exempel trycka på klossar, lyfta på klossar, skjuta på brickor, snurra på skivor och dylikt. Spelen är hållbara och oftast gjorda i plast eller trä.

Spela tillsammans med hunden

Första gångerna som ett nytt spel används är det viktigt att ha tillsyn på hunden. Ge beröm när den gör rätt. Skulle hunden med våld försöka komma åt godiset går det att varsamt lägga handen över spelet eller lyfta upp spelet tills hunden har lugnat ner sig. Sedan får den göra ett nytt försök.

Börja inte med för svåra spel. För vissa hundar tar det tid innan de förstår hur ett spel fungerar. När de sedan förstår att de arbetar sig till godiset och att de måste lyssna på sin husse eller matte för att få använda spelen blir det en kommunikation mellan hunden och hundägaren. Båda parter har roligt tillsammans och känner samhörighet. Efterhand går det att öka svårighetsgraden.

För skadade eller äldre hundar är det också utmärkt med denna typ av aktiveringsspel. Alla hundar behöver utlopp för sin energi. Om de inte klarar längre promenader går det att hålla dem pigga i sinnet genom att spela tillsammans. Om de är dåliga på att äta kan det också vara ett sätt att få i dem mer foder.