Papillon och Phalène är namnet på två varianter av samma hundras, som ursprungligen kommer från Belgien och Frankrike. Det är en typ av dvärghund som används som sällskapshund. Phalène är franska och betyder nattfjäril, medan Papillon betyder dagfjäril. De räknas in i rasgruppen dvärgspanielar. Den vanligaste teorin om hundrasens ursprung är att uppfödare tog dvärgvarianter av jaktspanielar, men det finns också en teori om att de är släkt med ostasiatiska dvärghundar som har kommit till Europa redan under 1200-talet. Hundrasen blev ganska tidigt populär bland adelsmän i Frankrike. Under franska revolutionen spreds de när adelsmännen flydde till Belgien. Varianterna Papillon och Phalène har vissa skillnader när det gäller utseendet.

Utseende för Papillon och Phalène

papillonVad som kännetecknar dom är de stora upprättstående öronen. Varianten uppstod 1896 i Belgien och det spekuleras att inkorsning av spetshundar resulterade i de karakteristiska öronen. Phalène däremot har hängande öron och är också den äldre varianten, men det var först 1955 som både varianterna fick sina nuvarande namn. På hundutställningar i både USA och England döms de som samma ras. Sedan 50-talet har rasen importerats till Sverige. Från 2010 och framåt hör Papillon och Phalène till de tjugo populäraste hundraserna i landet.

Hundrasens egenskaper

Alla som har sett bilder på Papillon och Phalène inser varför hundrasen räknas till dvärghundar. Det är mycket små och livliga hundar som är både uthålliga och spänstiga, vilket gör att de kan med fördel tränas i agility och delta i hundtävlingar. Papillon och Phalène är också kända för att vara tillgivna och lojala. Trots att det är en liten hundras kan de agera som vakthundar. För att trivas behöver de en hel del motion. Hundrasen är utmärkt som familjehund. Även om de är livliga är de också mycket vänliga. De har inga problem med lydnad och många uppskattar deras eleganta och graciösa utseende.