Dvärghundar

Dvärghundraser blir allt mer populära. Delvis beror det på att många kändisar och andra inflytelserika personer valde att skaffa sig en dvärghund. Dvärghundar är små och söta. På engelska kallas de ”toy dogs”, men man måste vara medveten om att det inte handlar om leksaker. Trots att de ofta är tillräckligt små för att ha i en handväska ska de inte behandlas som gosedjur, utan det rör sig om riktiga hundar som kräver lika mycket ansvar och omsorg som större hundraser. Ofta är dvärghundar väldigt pigga och livliga. De ger väldigt mycket kärlek och passar ofta utmärkt som familjehundar. Dvärghundar kan vara ganska modiga och intelligenta. Generellt sett är de oerhört lojala mot sin ”flock”. Uppfödare har också lyckats göra flera dvärghundraser som är eleganta och har ett vackert utseende.

Vanliga raser inom gruppen dvärghundar

dvärghundarEn av de mest välkända raserna för dvärghundar är Chihuahuan. Den rasen är mycket vanlig i hela världen och hör också till Sveriges populäraste hundraser i skrivande stund. En annan dvärghund är Mopsen. Den har sitt ursprung i Kina och blev snabbt ett vanligt inslag i det brittiska hovet och även i det holländska hovet. Rasen har en hoptryckt nos, vilket har gett viss kritik då det kan leda till andningsproblem, men samtidigt är det en vacker hund som är livlig och charmig. Maltesen är en annan populär dvärghund, som härstammar från Italien. Den är tillgiven och vaksam, vilket gör att den trots sin lilla storlek kan fungera som vakthund. Yorkshireterrier, Pomeranian, Papillon och Phalène räknas också till dvärghundar. Officiellt brukar hundraser som har en mankhöjd under 30 cm anses vara dvärghund.

Dvärghundar lever faktiskt ofta längre än sina större släktingar. Ofta blir de över 12 år gamla och vissa har till och med kommit upp i 20 år. De gör av med ganska mycket energi trots sin ringa storlek. På grund av de korta benen måste dvärghundar röra dem med en hög frekvens under en promenad.

admin

View more posts from this author