Papillon är en hund som rekommenderas för hundsporterna agility och lydnad. Främst beror det på att papillon är väldigt klok och lättlärd. Vad som kännetecknar hundrasens mentalitet är att de är livliga och gillar att vara där något händer. Ett skifte i miljö brukar inte påverka papillon negativt, utan de anpassar sig snabbt. Papillon är en utpräglad sällskapshund. Hundrasen är frisk och ofta blir de förvånansvärt gamla. Det är inte ovanligt att de lever upp till 15 år.

Agility

En fartfylld hundsport som utmanar hunden rejält. Agility går ut på att klara en hinderbana så snabbt som möjligt. Vanligtvis är det 20 hinder och hunden ska försöka ta sig igenom dessa utan att riva eller vägra. Ordet agility betyder kvickhet och vighet. De egenskaperna krävs för att en hund ska lyckas i agility. Hinder som ingår i en bana för agilitytävling brukar vara slalomhinder, balanshinder, hopphinder och tunnlar. Sporten är ett utmärkt sätt för att aktivera hunden och även lära känna din hund bättre.

Lydnad

Lydnad i vardagen handlar om att hunden ska lyda sin ägare och inom vardagslydnad tränar man ofta kommandon som sitt, stå, ligg, sök, vacker tass med mera. Hundar är flockdjur och mår bra av tydliga regler. Det finns också tävlingslydnad. Då ställs högre krav på dig och din hund. Flera olika klasser finns för hundsporten lydnad, och alla hundraser är välkomna att tävla i sporten. Tänk på att inte pressa hunden för mycket. Samarbete är nyckeln till framgång och belöningar är bättre än klagomål och straff. Inom lydnad krävs inte lika mycket kvickhet som inom agility, men det kan vara minst lika utmanande för hunden att göra rätt.

Agility och lydnad tar tillvara på agilityderas intelligens

Olika hundraser är olika intelligenta och papillon hör till de hundraser som har lätt för att lära sig nya saker och ta till sig hundägarens instruktioner. Jämfört med många andra hundraser är de riktigt smarta. När detta kombineras med deras livlighet och vilja att alltid följa med sin husse eller matte blir resultatet en hund som är perfekt för hundsporterna agility och lydnad.